Toepassingen

Onze scansystemen zijn ontwikkeld voor industriële, decoratieve en fijne kunstweergave toepassingen.

Decor

Bij het fotograferen van grote oppervlakken stuit je meteen op beperkingen zoals formaat en te lage resolutie. Weergave van textuur en glans is dramatisch. De oplossing voor al deze problemen is het maken van een groot formaat scan.

Met de Cruse Synchron Table 4.0 scannen we een oppervlak van maar liefst 150×260 cm en we digitaliseren het haarscherp in hoge resolutie. Door de diverse belichtingsopties wordt de oppervlakte structuur en de glans van diverse materialen zichtbaar. Met image stacking kunnen deze visueel versterkt worden. Surface Detection herkent het oppervlak van materialen in 3D en legt dit vast in een afzonderlijk kanaal in het bestand.

We leggen materiaaloppervlakken vast zoals hout, steen, tegels, behang, textiel, laminaat, tapijt, enz. voor het ontwerpen van vloeren, meubels, wanden en voor talloze andere toepassingen.

Behangpapier, © Cruse
8 MB
Geborduurd textiel, © Cruse
5 MB
Kiezelstenen, © Cruse
6 MB
Leisteen bakstenen, © Cruse
5 MB
Mosaik tegels, © Cruse
5 MB
Nasum, © Cruse
6 MB
Tapijt, © Cruse
7 MB
Eik, © Cruse
3 MB

Fine Art

De basis voor een kwaliteitsreproductie begint bij een hoogwaardig digitaal bestand. Helaas ervaren kunstenaars vaak dat de bestaande fotografie onvoldoende kwaliteit biedt voor reproductie. De beste oplossing? Scannen!

Elk origineel is anders en daarom heeft ook elk origineel een andere benadering en scantechniek nodig om het onderste uit de kan te halen. Wij beoordelen hoe het origineel is opgebouwd om een natuurgetrouwe scan te maken.

Scannen van ‘Over Permeke’ van Constant Permeke, olie op doek. © Permeke museum

Met de Cruse Synchron Table 4.0 digitaliseren we originelen zoals schilderijen, tekeningen, aquarellen, collages, enz. op verschillende dragers zoals canvas, textiel, papier, hout, kunststof, enz. Door een maximaal scanformaat van maar liefst 150×260 cm is de afmeting zeker net zo indrukwekkend als de kwaliteit van de scan. Grotere originelen worden in meerdere opnames gescand en naadloos aan elkaar gestitched.

De scanner is uitgerust met een gefixeerde lichtbron en objectief in combinatie met een bewegende tafel met vacuüm. Het vacuüm in de tafel zorgt ervoor dat originelen mooi vlak blijven liggen, daardoor scannen we in ongeëvenaarde scherpte en kleurechtheid, ook op groot formaat. Ingelijste originelen digitaliseren we zonder ze uit hun lijst te halen,

Scannen van ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Hubert en Jan van Eyck, olie op eikenhout. © Lukas Art in Flanders

Met de Rencay DiRECT 16k³ digitaliseren we zowel vlak als ruimtelijk werk. Sculpturen in hout, brons, metaal, marmer, porselein, keramiek, kunststof, enz. scannen we vanuit verschillende posities om ze via photogrammetry te verwerken en zo de sculptuur in 360° weer te geven.

Moeilijke en delicate originelen, zoals vintage glasplaat negatieven en polaroid foto’s, scannen we zonder storende newtonringen.

Originelen die om verschillende redenen (afmeting, mobiliteit, kwetsbaarheid, kostbaarheid,…) niet tot bij ons geraken, komen we op verplaatsing digitaliseren. De scanner wordt dan in situ opgebouwd en gekalibreerd om het origineel in optimale omstandigheden te digitaliseren.

Wanneer een werk eenmaal is gedigitaliseerd op een van onze scanners, kunnen we er reproducties of edities van maken met hoogwaardige Giclée-kwaliteit.

links: scan van tekening en collage op papier, rechts: scan verwerkt in scenografie, © Anne-Mie Van Kerckhoven
8 MB
scan van tekening, potlood op papier, © Ante Timmermans
3 MB
scan van schilderij, olie op doek, © Bart Vinckier
8 MB
scan van aquarel op papier, © Enrique Marty
8 MB
scan van ingelijste tekening, balpen op papier, © Jan Fabre
8 MB
scan van schilderij, olie op paneel met ingekerfde details, © Joan Hus
9 MB
scan van schilderij, olie op doek met hars , © Kurt Taveirne
8 MB
scan van gebrande tekening, potlood, acryl, gouache en aquarel op papier, © Michaël Aerts
8 MB
9 MB
scan van tekening, potlood en tape op papier, © Peter Van Ammel
3 MB
scan van schilderij, olie op fotopapier, © Pieter Vermeersch
2 MB
scan van aquarel op papier, © Roger Raveel museum
9 MB
scan van tekening, tempera op geprepareerd papier, © Tinus Vermeersch
9 MB

Archief & conservatie

Digitalisering is een culturele taak geworden. Niet alleen voor het behoud en de instandhouding van de originelen, ook de informatievoorziening voor wetenschap en onderzoek is belangrijk. Tegenwoordig kan de geïnteresseerde burger dit materiaal ook vaak raadplegen om te bevatten welke schatten in sommige musea en archieven zijn opgeslagen.

De digitalisering en langdurige archivering van het cultureel erfgoed stelt bijzondere eisen aan de reproductie van kleuren, details en structuren van een origineel. Wij bieden u eenvoudig te gebruiken hoogwaardige scans waarvan de kwaliteit ook in de komende decennia gegarandeerd is. Met passende workflows digitaliseren we volgens de richtlijnen van DFG, FADGI en METAMORFOZE.

Waardevolle en kwetsbare documenten, boeken, kaarten, munten, zegels en andere artefacten worden contactloos en dus op uiterst veilige wijze gedigitaliseerd. Beschadigingen kunnen, indien gewenst, digitaal geretoucheerd worden. Ook het maken van een facsimile behoort tot de mogelijkheden.

Constitution de la Belgique
9 MB
Eretekens, v.l.n.r. Ridder in de Kroonorde, Officier in de Orde van Leopold II, Officier in de Kroonorde
4 MB
Munten
2 MB
Oorkonde met diepdrukstempel en watermerk, © Bobbejaan Legacy
6 MB

Ontwerp & vormgeving

Als vormgever bent u altijd op zoek naar mooie beelden. Vaak komen die van beeldbanken en stockfotografie. Een andere mogelijkheid is fotografie. Aan deze opties kleeft hetzelfde nadeel: het beperkte formaat (A3 of iets groter) en de bijhorende resolutie (rond 300dpi).

Met onze scanners kunnen we grote oppervlakken digitaliseren in hoge resolutie. Die resolutie maakt het mogelijk een haarscherpe afdruk te maken op zeer groot formaat. Praktische toepassingen zijn bijvoorbeeld het vervaardigen van wanden, posters en banners.

Ook als het niet per se op grootformaat hoeft, is scannen een prima aanvulling op de mogelijkheden van de vormgever. Kleine details van een voorwerp, denk aan de punt van een potlood, een juweel, een watermerk, een bloemblaadje, enz. digitaliseren we haarscherp zodat ze paginagroot kunnen worden afgedrukt.

Dries Van Noten, scannen van bloemen, batik, broderie voor het ontwerpen van stoffen, © Dries Van Noten
5 MB
Ensor & Spilliaert museumvleugel, scannen foto’s + afdrukken en plaatsen scenografie, © Mu.ZEE
485 KB
Permeke timeline, scannen foto’s + afdrukken en plaatsen scenografie, © Permekemuseum
5 MB
Show 2011, fashion scan shoot, © Antwerp Fashion Department
100 KB
Show Off #4, iPad app., © Antwerp Fashion Department
317 KB

Architectuur

Met de nieuwste generatie scanners digitaliseren wij bouwplannen en technische tekeningen. De resolutie en het bestandsformaat stemmen we af op uw behoeften, zoals verzending via e-mail, archiveren of documenteren ervan.

Delicate objecten, zoals oude bouwtekeningen, kunnen moeiteloos en veilig gedigitaliseerd worden, we scannen de tekening namelijk contactloos. Ook digitale retouche behoort tot de mogelijkheden.

Stadsplan, © Stadsarchief Kortrijk
6 MB
Technische tekening, La Machine De Marli, © Cruse
9 MB

Verzekering

Kostbare originelen heeft u uiteraard verzekerd, tegen brand, maar ook tegen diefstal en beschadiging. Voor uw verzekeringsdossier is het van belang dat uw werken zorgvuldig gedocumenteerd zijn in een conditierapport met afbeeldingen. De uiterst gedetailleerde weergave van onze scans zal erg nuttig blijken wanneer u ooit een schadegeval heeft. Zo kan de staat van het werk vergeleken worden met de scan. Bij diefstal zal dit niet alleen het opsporingswerk van de politie vooruithelpen en versnellen, maar ook de vergoeding door de verzekeraar vergemakkelijken.

Originele digitale files

Als de originelen gedigitaliseerd zijn ontvangt u van ons een mail met daarin een link naar onze server om de high-res bestanden veilig te downloaden. Of we leveren de bestanden af op een drager naar keuze.

Laat u regelmatig scans maken? Dan maken we voor u een map in onze databank. Via een login en een paswoord heeft u dan toegang tot uw map en heeft u altijd en overal toegang tot uw bestanden.

Copyrights & credits

© copyrights
De scans die wij in opdracht voor u maken zijn en blijven uw eigendom. Het rechtmatig gebruik van de bestanden is altijd uw verantwoordelijkheid.

Credits
Bij afdruk of reproductie in catalogi, websites, enz. vragen wij u de (foto)credits steeds als volgt te vermelden: Digitalisatie Fotorama, www.fotorama.be

Ook voor u?

Heeft u een origineel dat u graag digitaal heeft?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op, we bekijken graag de mogelijkheden.

Zeker dat u deze foto wilt openen, de bestandsgrootte van de foto is x?

Ja ik ben zekerNee ik wil deze niet openen