Scannen

Onze scansystemen zijn ontwikkeld voor industriële, decoratieve en fijne kunstweergave toepassingen.

Decor scan

Bij het fotograferen van grote oppervlakken stuit je meteen op beperkingen zoals formaat en te lage resolutie. Weergave van textuur en glans is dramatisch. De oplossing voor al deze problemen is het maken van een groot formaat scan.

Met de Cruse Synchron Table 4.0 scannen we een oppervlak van maar liefst 150×260 cm haarscherp in hoge resolutie. Door de diverse belichtingsopties wordt de oppervlakte structuur en de glans van diverse materialen zichtbaar. Met Image Stacking kunnen deze visueel versterkt worden. Surface Detection herkent het oppervlak van materialen in 3D en legt dit vast in een afzonderlijk kanaal in het bestand.

We leggen materiaaloppervlakken vast zoals hout, steen, tegels, behang, textiel, laminaat, tapijt, enz. voor het ontwerpen van vloeren, meubels, wanden en voor talloze andere toepassingen.

Wanneer een oppervlak eenmaal is gedigitaliseerd kunnen we er afdrukken van maken op diverse (plaat)materialen. Met onze high- end Flatbed Printer wordt de effectieve reliëf- en glans data uit de scan benut voor de afdruk in reliëf. Elevated Printing heeft bijzonder veel toepassingen in de decor industrie, zoals bijvoorbeeld het printen van een nieuw ontwerp, het maken van eens staal, het printen van een exclusief eindproduct, enz.

Behangpapier, © Cruse
8 MB
Geborduurd textiel, © Cruse
5 MB
Kiezelstenen, © Cruse
6 MB
Leisteen bakstenen, © Cruse
5 MB
Mosaik tegels, © Cruse
5 MB
Nasum, © Cruse
6 MB
Tapijt, © Cruse
7 MB
Eik, © Cruse
3 MB

Fine Art scan

De basis voor een kwaliteitsreproductie begint bij een hoogwaardig digitaal bestand. Helaas ervaren kunstenaars vaak dat de bestaande fotografie onvoldoende kwaliteit biedt voor reproductie. De beste oplossing? Scannen!

Elk origineel is anders en daarom heeft ook elk origineel een andere benadering en scantechniek nodig om het onderste uit de kan te halen. Wij beoordelen hoe het origineel is opgebouwd om een natuurgetrouwe scan te maken.

Scannen van ‘Over Permeke’ van Constant Permeke, olie op doek. © Permeke museum

Met de Cruse Synchron Table 4.0 scannen we originelen zoals schilderijen, tekeningen, aquarellen, collages, enz. op verschillende dragers zoals canvas, textiel, papier, hout, kunststof, enz. Door een maximaal scanformaat van maar liefst 150×260 cm is de afmeting zeker net zo indrukwekkend als de kwaliteit van de scan. Grotere originelen worden in meerdere opnames gescand en naadloos aan elkaar gestitched.

De scanner is uitgerust met een gefixeerde lichtbron en objectief in combinatie met een bewegende tafel met vacuüm. Het vacuüm in de tafel zorgt ervoor dat originelen mooi vlak blijven liggen, daardoor scannen we in ongeëvenaarde scherpte en kleurechtheid, ook op groot formaat. Ingelijste originelen digitaliseren we zonder ze uit hun lijst te halen.

Scannen van ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Hubert en Jan van Eyck, olie op eikenhout. © Lukas Art in Flanders

Moeilijke en delicate originelen, zoals vintage glasplaat negatieven en polaroid foto’s, originele Ekta’s en dia’s, zwart/wit en kleurnegatieven, scannen we zonder storende newtonringen.

Wanneer een werk eenmaal is gedigitaliseerd op een van onze scanners, kunnen we er afdrukken van maken met hoogwaardige Giclée-kwaliteit of rechtstreeks op diverse (plaat)materialen. Met onze high-end Flatbed Printer wordt de effectieve reliëf- en glans data uit de scan benut voor de afdruk in reliëf. Elevated Printing heeft bijzonder veel toepassingen in de Fine Art sector, zoals het maken van een reproductie, een facsimile, een nieuw ontwerp, enz.

links: scan van tekening en collage op papier, rechts: scan verwerkt in scenografie, © Anne-Mie Van Kerckhoven
8 MB
scan van tekening, potlood op papier, © Ante Timmermans
3 MB
scan van schilderij, olie op doek, © Bart Vinckier
8 MB
scan van aquarel op papier, © Enrique Marty
8 MB
scan van ingelijste tekening, balpen op papier, © Jan Fabre
8 MB
scan van schilderij, olie op paneel met ingekerfde details, © Joan Hus
9 MB
scan van schilderij, olie op doek met hars , © Kurt Taveirne
8 MB
scan van gebrande tekening, potlood, acryl, gouache en aquarel op papier, © Michaël Aerts
8 MB
9 MB
scan van tekening, potlood en tape op papier, © Peter Van Ammel
3 MB
scan van schilderij, olie op fotopapier, © Pieter Vermeersch
2 MB
scan van aquarel op papier, © Roger Raveel museum
9 MB
scan van tekening, tempera op geprepareerd papier, © Tinus Vermeersch
9 MB

Archief & conservatie

Digitalisering is een culturele taak geworden. Niet alleen voor het behoud en de instandhouding van de originelen, ook de informatievoorziening voor wetenschap en onderzoek is belangrijk. Tegenwoordig kan de geïnteresseerde burger dit materiaal ook vaak raadplegen om te bevatten welke schatten in sommige musea en archieven zijn opgeslagen.

De digitalisering en langdurige archivering van het cultureel erfgoed stelt bijzondere eisen aan de reproductie van kleuren, details en structuren van een origineel. Wij bieden u eenvoudig te gebruiken hoogwaardige scans waarvan de kwaliteit ook in de komende decennia gegarandeerd is. Met passende workflows digitaliseren we volgens de richtlijnen van DFG, FADGI en METAMORFOZE.

Waardevolle en kwetsbare documenten, boeken, kaarten, munten, zegels en andere artefacten worden contactloos en dus op uiterst veilige wijze gedigitaliseerd. Beschadigingen kunnen, indien gewenst, digitaal geretoucheerd worden. Ook het maken van een facsimile behoort tot de mogelijkheden, inclusief het reliëf!

Constitution de la Belgique
9 MB
Eretekens, v.l.n.r. Ridder in de Kroonorde, Officier in de Orde van Leopold II, Officier in de Kroonorde
4 MB
Munten
2 MB
Oorkonde met diepdrukstempel en watermerk, © Bobbejaan Legacy
6 MB

Ontwerp & vormgeving

Als vormgever bent u altijd op zoek naar mooie beelden. Vaak komen die van beeldbanken en stockfotografie. Een andere mogelijkheid is fotografie. Aan deze opties kleeft hetzelfde nadeel: het beperkte formaat (A3 of iets groter) en de bijhorende resolutie (rond 300dpi).

Met onze scanners kunnen we grote oppervlakken digitaliseren in hoge resolutie. Die resolutie maakt het mogelijk een haarscherpe afdruk te maken op zeer groot formaat. Praktische toepassingen zijn bijvoorbeeld het vervaardigen van wanden, posters en banners.

Ook als het niet per se op grootformaat hoeft, is scannen een prima aanvulling op de mogelijkheden van de vormgever. Kleine details van een voorwerp, een juweel, een watermerk, een bloemblaadje, enz. digitaliseren we haarscherp zodat ze paginagroot kunnen worden afgedrukt.

U kunt ook bij ons terecht voor afdrukken met hoogwaardige Giclée kwaliteit of rechtstreeks op diverse (plaat)materialen. Met onze high-end Flatbed Printer wordt de effectieve reliëf- en glans data uit de scan benut voor de afdruk in reliëf. Met Elevate Printing gaat een wereld van nieuwe mogelijkheden voor u open!

Dries Van Noten, scannen van bloemen, batik, broderie voor het ontwerpen van stoffen, © Dries Van Noten
5 MB
Ensor & Spilliaert museumvleugel, scannen foto’s + afdrukken en plaatsen scenografie, © Mu.ZEE
485 KB
Permeke timeline, scannen foto’s + afdrukken en plaatsen scenografie, © Permekemuseum
5 MB
Show 2011, fashion scan shoot, © Antwerp Fashion Department
100 KB
Show Off #4, iPad app., © Antwerp Fashion Department
317 KB

Architectuur

Met de nieuwste generatie scanners digitaliseren wij bouwplannen en technische tekeningen. De resolutie en het bestandsformaat stemmen we af op uw behoeften, zoals verzending via e-mail, archiveren of documenteren ervan.

Delicate objecten, zoals oude bouwtekeningen, kunnen moeiteloos en veilig gedigitaliseerd worden, we scannen de tekening namelijk contactloos. Ook digitale retouche behoort tot de mogelijkheden.

Stadsplan, © Stadsarchief Kortrijk
6 MB
Technische tekening, La Machine De Marli, © Cruse
9 MB

Fotografie

Ze hebben er allemaal last van : een oude foto, een originele Ekta of dia, een negatief in zwart/wit of kleur, door invloeden van buitenaf worden de beelden fletser, vervagen de kleuren en gaat de kwaliteit zienderogen achteruit. Dit is een onomkeerbaar proces en het gaat sneller dan u denkt. Digitaliseren is de enige oplossing om uw beeldmateriaal te bewaren.

Opzicht en doorzicht originelen worden gescand op hoge resolutie. Stof en/of beschadigingen kunnen indien gewenst digitaal geretoucheerd worden.

Wanneer een origineel eenmaal is gedigitaliseerd op een van onze scanners, kunnen we er afdrukken van maken met hoogwaardige Giclée-kwaliteit of rechtstreeks op diverse (plaat)materialen door middel van onze high-end Flatbed Printer.

Verzekering

Kostbare originelen heeft u uiteraard verzekerd, tegen brand, maar ook tegen diefstal en beschadiging. Voor uw verzekeringsdossier is het van belang dat uw werken zorgvuldig gedocumenteerd zijn in een conditierapport met afbeeldingen. De uiterst gedetailleerde weergave van onze scans zal erg nuttig blijken wanneer u ooit een schadegeval heeft. Zo kan de staat van het werk vergeleken worden met de scan. Bij diefstal zal dit niet alleen het opsporingswerk van de politie vooruithelpen en versnellen, maar ook de vergoeding door de verzekeraar vergemakkelijken.

Colormanagement

Vele factoren beïnvloeden de kleurweergave : LED-emissie (spectrale verdeling), licht optiek, filter, lens, metamerie, software, profilering ,…

Al deze factoren moeten zorgvuldig worden ontworpen en geoptimaliseerd. Daarvoor werken we met het beproefde Cruse Color Management met geïntegreerde controller en ICC-colormanagement.

CRUSE-profileringssoftware voor het opstellen van CRUSE-profielen. De CRUSE Chart Scanner bereikt een gemiddelde van ∆ E00 < 1,0.

De optimale kleurbenadering van uw origineel gebeurt in een volledig ICC geprofileerde colormanagement workflow. We passen de kleurwaarden aan en printen proeven op de gewenste drager. De prints worden beoordeeld onder normlicht, de standaard in de grafische industrie.

Digitale retouche

Bij retoucheren bewerken, veranderen en verbeteren we het beeldmateriaal. Denk hierbij aan het verwijderen van storende elementen, het wegwerken van beschadigingen, vrijstellen, enz.

Non-destructief

Alle retouches gebeuren volgens de non-destructieve methode. Dat wil zeggen dat we de oorspronkelijke afbeeldingsgegevens niet overschrijven nadat ze zijn bewerkt. Aangezien bij niet-destructieve bewerkingen geen gegevens (data) uit het bestand verdwijnen, neemt de afbeeldingskwaliteit niet af door de bewerkingen. Het oorspronkelijke bestand blijft dus behouden voor het geval u dit nog nodig heeft of als u op een later tijdstip nog veranderingen wenst. We kunnen de beelden kunnen altijd verder optimaliseren.

Originele digitale files

Als de originelen gedigitaliseerd zijn ontvangt u van ons een mail met daarin een link naar onze server om de high-res bestanden veilig te downloaden. Of we leveren de bestanden af op een drager naar keuze.

Laat u regelmatig scans maken? Dan maken we voor u een map in onze databank. Via een login en een paswoord heeft u dan toegang tot uw map en heeft u altijd en overal toegang tot uw bestanden.

Copyrights & credits

© copyrights
De scans die wij in opdracht voor u maken zijn en blijven uw eigendom. Het rechtmatig gebruik van de bestanden is altijd uw verantwoordelijkheid.

Credits
Bij afdruk of reproductie in catalogi, websites, enz. vragen wij u de (foto)credits steeds als volgt te vermelden: Digitalisatie Fotorama, www.fotorama.be

EEN DIGITALE FILE NODIG?

Neem dan vrijblijvend contact op, we bekijken graag de mogelijkheden aan de hand van uw origineel.

Zeker dat u deze foto wilt openen, de bestandsgrootte van de foto is x?

Ja ik ben zekerNee ik wil deze niet openen